Een dag in… Veliko Gradiste

Minke Krapels is in 2014 naar Veliko Gradiste geweest:

Vrijdag 18 juli 2014

Zoals gebruikelijk gaat de wekker om 7:30. Iedereen komt zijn bed uit en we ontbijten met zijn alle aan de tafel op het balkon. De tassen met speelgoed voor het programma van vandaag worden nog een keertje gecheckt en iets over half 9 vertrekken we richting het dorpje, waar we om 9 uur met de kids hebben afgesproken. Het is niet zo ver lopen en het laatste stukje worden we (zoals iedere dag) al begroet door een stuk of 7 kinderen die op ons af komen rennen om iedereen een knuffel te geven en ons te helpen met de tassen.

We zetten de tassen aan de kant van het sportveldje en een paar van ons beginnen de activiteiten uit te zetten, terwijl de rest alvast wat spelletjes met de kinderen gaan doen. Vandaag staat er een heuze beauty dag op het programma! De oudere meiden gaan lekker aan de slag met nagellak en make-up. Voor de jongens en jonge meisjes hebben we schmink en plaktattoo ’s die heel goed in de smaak vallen. Ik heb de nagels van Anastacia gelakt en ze kan niet ophouden met naar haar nagels kijken en lachen, heel mooi om te zien! Een aantal jongens zien er ondertussen uit als spiderman en komen trots hun nieuwe look laten zien. Ondertussen worden er op het veldje ook nog balspelletjes gedaan en zijn er een paar kinderen aan het springtouwen. Opvallend is dat de jongens springtouwen ook heel leuk vinden en er erg goed in zijn. Het springtouw is trouwens multifunctioneel, vandaag hebben twee kleine kinderen het ook gebruikt als ‘touw’ om te proberen een van ons te vangen, wanneer er eenmaal een begeleider in het touw zat, moesten de kinderen heel hard lachen. Wanneer deze echter weer ontsnapt, wordt opnieuw de achtervolging ingezet. Het is heel leuk om te merken dat voor dat soort spelletjes eigenlijk helemaal geen taal nodig is! Qua balspelletjes is vooral volleybal erg populair. Rond 11 uur is het tijd voor de appel-pauze, dit is ondertussen een vast ritueel geworden. We gaan met zijn allen in een kring zitten en zingen een liedje, waarna een paar van ons schijfjes appels en wat te drinken uitdelen. Na de appel pauze is het tijd om de loom-bandjes tevoorschijn te halen. Het is even chaos omdat iedereen zo snel mogelijk een zakje wil bemachtigen, maar na een paar minuten zitten alle kids en begeleiders ingespannen te loomen. Rond half 2 gaan we terug naar het appartement omdat ons een tussenweekend in Belgrado staat te wachten!

Iedereen doucht snel en we weten de geplande bus te halen. In Belgrado checken we in het Time hostel in. Er worden wat praktische zaken besproken en ‘s avonds zijn we heerlijk uit eten geweest!

Dit is natuurlijk maar één dag uit de twee weken die ik in Veliko Gradiste heb door gebracht en het is lastig om zoveel ervaringen in een verhaaltje te stoppen. Het waren in ieder geval twee geweldige weken die ik iedereen zou willen aanraden!

0SAM_1121