Veliko Gradiste

Data zomer 2018: 4 augustus tot 19 augustus

Het project Veliko Gradîste biedt hulp aan kinderen in een Roma-dorpje in het Servische stadje Veliko Gradîste aan de Donau. We richten ons hierbij op een bevolkingsgroep die in Servië zeker niet overal geliefd is, namelijk: de Roma’s (zigeuners). In Veliko Gradîste bevindt zich een Roma-dorpje dat bestaat uit ongeveer 30 huizen. De leefomstandigheden verschillen sterk van huis tot huis. Sommigen gezinnen hebben het goed, en sommige wonen met grote gezinnen van soms wel zeven kinderen in  ‘huizen’ die alleen bestaan uit een paar muren.

De voorzieningen die voor ons vanzelfsprekend lijken, zoals een badkamer en een toilet, blijken bij deze gezinnen maar al te vaak te ontbreken. Daarnaast hebben de kinderen in de zomervakantie erg weinig te doen. Behalve het gebrek aan geld, is er ook een groot gebrek aan aandacht voor de kinderen. De kinderen komen uit grote gezinnen met weinig geld en zijn erg op zichzelf aangewezen.  Oudere broers, maar voornamelijk zussen passen op hun jongere broertjes en zusjes.

Activiteiten

De bedoeling van het project in Veliko Gradîste is om deze kinderen de tijd van hun leven te geven, al is het maar voor twee weken. Door activiteiten  krijgen ze de mogelijkheid om hun zorgen even opzij te zetten en alle aandacht te krijgen die ze verdienen. Afgelopen jaren zijn o.a. de volgende activiteiten georganiseerd: bal- en waterspelletjes, spelen met make-up, een dagje naar het zwembad, schminken, een Hollandse dag, t-shirts versieren en armbandjes maken. Deze activiteiten, die voor ons zo simpel en vanzelfsprekend lijken, betekenen ontzettend veel voor deze kinderen en ze kijken dan ook elk jaar weer ontzettend uit naar onze komst!

Verblijf en vrije tijd

Tijdens het project verblijven de projectleden in een appartement in Veliko Gradîste, op ongeveer een kwartier lopen van het Roma-dorpje. De activiteiten worden georganiseerd van 9 uur ‘s ochtends tot ongeveer 2 of 3 uur ‘s middags. Daarna is er de mogelijkheid om activiteiten voor te bereiden voor de volgende dag, maar ook om te genieten van je vrije tijd. Je kunt bijvoorbeeld naar de Donau of Silver lake of lekkere Servische gerechten proeven. Tijdens het tussenweekend is er de mogelijkheid om de hoofdstad Belgrado te verkennen.

Benieuwd naar dit project? Lees hier over een dag in… Veliko Gradîste