Stamnica

Data zomer 2018: 21 juli tot 5 augustus

Het project Stamnica biedt hulp aan een tehuis voor verstandelijk en lichamelijk gehandicapte mensen. Stamnica is een klein bergdorpje in het noordoosten van Servië. Daar is het tehuis ‘Nikola Sumenkovic’ te vinden; het verblijf van ongeveer 400 geestelijk en lichamelijk beperkte kinderen en volwassenen.

Steun: Aandacht, spelletjes & materiaal
In de twee weken dat we in dit tehuis verblijven, houden we ons onder andere bezig met kinderen en ouderen die in aparte huisjes wonen. In elk huisje wonen zo’n vijfentwintig personen, ingedeeld op leeftijd en niveau. Alle kinderen uit eenzelfde huisje staan onder de leiding van één verpleegster, die naast de zorg ook de schoonmaak en bijkomende werkzaamheden verricht. Door gebrek aan personeel houden de zusters zich alleen met de hoogst noodzakelijke zorg bezig. De kinderen zitten het grootste gedeelte van de dag op de geplaatste bankjes en hebben weinig stimulans voor ontwikkeling. Aandacht krijgen ze nauwelijks. Hetzelfde geldt voor de bedlegerige mensen.

Wegens het gebrek aan financiële middelen is er een groot tekort aan materialen. Zo zijn er veel gehandicapte kinderen die een rolstoel nodig hebben, maar deze lang niet altijd tot hun beschikking hebben wegens het tekort aan rolstoelen. De rolstoelen die wel beschikbaar zijn, zijn veelal kapot. Dit geldt ook voor de kleding, de schoenen en het speelgoed. Om hierin toe te schieten brengen wij elk jaar een hoeveelheid speelgoed mee uit Nederland.

We vermaken de kinderen met simpele liedjes, spelletjes en bellenblazen. Verder nemen we ze mee naar buiten om met elkaar te genieten van het speeltuintje. Naast het spelen, helpen we zowel ’s ochtends als ’s middags bij het voeden van de kinderen die dit zelf niet kunnen. Met de bedlegerige mensen snoezelen we, wat inhoudt dat we de zintuigen stimuleren. Dit kan ook door bellenblazen, liedjes zingen en met knuffeltjes aaien. Ook hier helpen we met het voeden van de mensen.

Verblijf
De groep van ongeveer tien vrijwilligers slaapt het gehele verblijf in een huisje in het nabijgelegen dorpje Petrovac am Mlavi. Dit is een van de drie huisjes waar beperkten op zichzelf wonen en waar een zuster ze helpt waar nodig. Ontbijten doen we in het tehuis, waar elke dag het brood met beleg al klaar staat. Rond half twee eten we warm en rond drie uur gaan we terug naar ‘ons’ huisje. Hier doen we spelletjes, we gaan zwemmen of naar de supermarkt om fruit te halen. De personen met een beperking in de andere huisjes zijn altijd in voor een praatje.

Benieuwd naar dit project? Lees hier over een dag in… Stamnica